همآفرینــی چیســت و چگونــه عمــل میکنــد؟
“همآفرینی شهری” عنوان مجموعه رویدادهایی است که با ایجاد بستری تعاملی میان متخصصین، حرفه مندان و دغدغهمندان و فعالان جامعه محلی زمینه برای طراحی راه حلهای نوآورانه مرتبط با مسائل شهری را فراهم مینمایند. بستر مهیا شده در همآفرینیها تمامی نیازهای یک فضای گفتگو و تعامل هوشمندانه میان ذینفوذان و ذینفعان مرتبط با مسئله را شامل می شود. از این رو می توان گفت همآفرینی نوعی رویداد تعاملی است که در آن مشارکتکنندگان با انگیزه و خلاق فعال در حوزههای گوناگون اجتماعی، اقتصادی، فنی و مدیریتی با تخصصهای مختلف (معماری، شهرسازی، فضایسبز، محیط زیست، طراحی صنعتی، گرافیک، مجسمه سازی، نقاشی، جامعهشناسی، روانشناسی، اقتصادشهری، مدیریتشهری، برنامه نویسی و فناوریهاینوین گرد هممیآیند وضمن آشنایی با مسئله طرح شده و دیدگاههای مطرح ملی و محلی مرتبط در قالب کارگاههای حضوری و مجازی با کمک منتورهای تخصصی به خلق ایده یا اثر نوآورانه به عنوان طراحی راهحل کاربردی و عملیاتی میپردازند.
مفاهیم “سنجش وضعیت” و “کشف یا شناسایی مسئله” از جمله مفاهیم برنامهریزانهای است که در غالب فرایندها و روشهای برنامهریزی نوین همچون برنامهریزی راهبردی، برنامهریزی سیستمی و … مورد استفاده قرار میگیرد. اما آنچه ماهیت این مفاهیم را در پلتفرم “مردمشهر” متمایز ساخته و سبب شکلگیری فرایندی متفاوت از انواع برنامهریزیهای عنوان شده میگردد، رویکرد “دارائی مبنا”ی حاکم بر آن است.
ارزیابی شرایط اجتماعی اقتصادی، فیزیکی و فضایی در شهرها و تعیین و تدوین صورت مسائل توسعهای، در قالب فرایندها و الگوهای برنامهریزی رایج، متاثر از نظرات متخصصین و کارشناسانی بوده است که ممکن است در فرایند شناخت و کشف از نظرات جمع محدودی از شهرنشینان بهره برده باشند. از سوی دیگر در روشهای رایج تصمیمسازی، تاکید بر تعریف پروژههای عملیاتی (غالبا عمرانی) متکی بر منابع مالی نهادی است که تامین کننده آن مدیریت شهری یا مدیریت کلان (بودجه های دولتی همچون وزارت کشور) است.
همآفرینی چه ویژگیهایی دارد؟
برنامه ریزی و طراحی تعاملی چیست؟
برنامهریزی و طراحی تعاملی که اساس رویداد همآفرینی را تشکیل میدهد، فرآیندی چند وجهی است که مهارت متخصصان را در زمینههای گستردهی طراحی تجربهی کاربری، رابطهی انسان و محیط و تکنولوژی و طراحیصنعتی به منظور ساخت و تحلیل کمینهی محصول یا خدمات کارکردی تقویت مینماید. این مهم میتواند یکی از موثرترین تجربههای آموزشی و عملیاتی برنامهریزان، طراحان و ایدهپردازان برای دستیابی به مهارتهای کارگروهی و تیمی، ایدهپردازی، حل مسئله در زمان کوتاه بوده و همچنین سبب ارتقا سطح بهرهوری مدیریتی در شهرها گردد.
مفاهیم “سنجش وضعیت” و “کشف یا شناسایی مسئله” از جمله مفاهیم برنامهریزانهای است که در غالب فرایندها و روشهای برنامهریزی نوین همچون برنامهریزی راهبردی، برنامهریزی سیستمی و … مورد استفاده قرار میگیرد. اما آنچه ماهیت این مفاهیم را در پلتفرم “مردمشهر” متمایز ساخته و سبب شکلگیری فرایندی متفاوت از انواع برنامهریزیهای عنوان شده میگردد، رویکرد “دارائی مبنا”ی حاکم بر آن است.
ارزیابی شرایط اجتماعی-اقتصادی، فیزیکی و فضایی در شهرها و تعیین و تدوین صورت مسائل توسعهای، در قالب فرایندها و الگوهای برنامهریزی رایج، متاثر از نظرات متخصصین و کارشناسانی بوده است که ممکن است در فرایند شناخت و کشف از نظرات جمع محدودی از شهرنشینان بهره برده باشند. از سوی دیگر در روشهای رایج تصمیمسازی، تاکید بر تعریف پروژههای عملیاتی (غالبا عمرانی) متکی بر منابع مالی نهادی است که تامین کننده آن مدیریت شهری یا مدیریت کلان (بودجه های دولتی همچون وزارت کشور) است.
خدمات قابل ارائه و مدت زمان رویدادهای همآفرینی
استارتآپ استودیو نوآوری شهری ماموت به عنوان تنها مرکز شتابدهی پروژههای خلاق شهری در ایران با برخورداری از استودیوهای برنامهریزی، طراحی،
فناوریهای تخصصی ( Space Syntax, GIS Modeling) طراحی گرافیک، تولید محتوا و برنامهنویسی با پیشنهاد برگزاری همآفرینیهایی با موضوعات گوناگون به معاونتها و کمیسیونهای مرتبط با مدیریت شهری و همچنین به صاحبان مشاغل و برندهای فعال در بخش خصوصی، ضمن تقویت مهارتهای مختلف تعاملی، ارزش آفرینی فضایی و اجتماعی، ایجاد و توسعهی کسب و کار و مدیریت بهینه، سعی در تسهیل ارتباط مدیریت شهری با افراد توانمند، خلاق و ایدهپرداز در سطح محلی، منطقهای، ملی و بینالمللی دارد.
- شناسایی و تدوین مسئله با مشارکت فعالان، متخصصین و علاقهمندان
- فراخوان و ارزیابی اولیه متقاضیان
- تشکیل بانک داده افراد خلاق و توانمند متقاضی شرکت در همآفرینی
- برگزاری پیشرویداد “معرفی موضوع و فرایند همآفرینی” برای مشارکتکنندگان
- برگزاری کارگاههای تخصصی آنلاین و حضوری
- برگزاری “رویداد تیم سازی و ایده پردازی اولیه (به همراه منتورینگ تخصصی) “
- برگزاری رویداد حضوری و آنلاین متنورینگ تخصصی
- برگزاری جلسه داوری و اختتامیه
- تدوین سند “بانک ایدههای نوآورانه” ارائه شده در رویداد
- ارائه گزارش تحلیلی و ارزیابی فرایند رویداد و خروجیهای قابل بهرهبرداری
رویدادهای همآفرینی سه گونه مشخص دارند که براساس خدمات و مدت زمان تعیین شدهاند. در جدول زیر شرح تفصیلی این گونهها، ارائه داده شده است:
حداکثر سه کارگاه آنلاین، تیمسازی،متنورینگ و ایده پردازی حضوری
حداکثر سه کارگاه آنلاین و 2 کارگاه حضوری، تیمسازی،متنورینگ و ایده پردازی حضوری
حداقل 15 کارگاه آنلاین، 3 روز تیمسازی و منتورینگ حضوری، ایده پردازی حضوری، داروی و اختتامیه
خروجیهای مورد انتظار:
- ارائه راهحلهای نوآورانه و بهینه در کوتاهترین زمان ممکن
- ایجاد بانک داده افراد متخصص، توانمند و خلاق
- ایجاد بانک ایدههای نوآورانه مرتبط با مسئله/مسائل هدف
شبکهسازی و توسعه اکوسیستم جامعه خلاق