در سالهای اخیر، خرید و فروش آنلاین بین عموم مردم بیشتر از گذشته رونق گرفته و رشد قابل توجهی داشته است. اینستاگرام به عنوان یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین پلتفرمهای سالهای اخیر در ایران و جهان، بستر بسیار جذاب و مناسبی را برای کسب و کارها مهیا کرده تا محصول و خدمات خود را به شکل بهتر و آسانتری به افراد زیادی معرفی کرده و به فروش برسانند. حالا درست شبیه هرکار دیگری برای راه اندازی کسب و کار در اینستاگرام، اصول و قواعدی وجود دارد که ما در این مقاله کامل به برخی از مهمترین آنها میپردازیم. پس حتما تا آخر این مقاله همراه ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ ماموت باشید.
چرا باید کسب و کار خود را در اینستاگرام راهاندازی کنیم؟
فرض کنید شما یک مغازه یا یک دفتر برای ارائه محصول خود در یکی از پررفت و آمدترین قسمتهای شهر دارید. به نظر شما به طور میانگین روزانه یا حتی ماهانه، حداکثر چه تعداد افراد ممکن است از فروشگاه شما سربزند و محصول شما را مشاهده نماید؟
این پرسش شاید بتواند ذهن شما را برای چرایی راه اندازی یک کسب و کار در اینستاگرام آماده کند.
اینستاگرام یکی از محبوبترین پلتفرمهای رسانههای اجتماعی با بیش از ۲ میلیارد کاربر فعال ماهانه در جهان است. یعنی یک چهارم کل جمعیت جهان! این آمار در کشورمان ایران نیز حیرتآور است. طبق آخرین آمارها بیش از 48 میلیون کاربر فعال در اینستاگرام فعالیت میکنند. از طرفی میزان استفاده مردم ایران از این پلتفرم از میانگین جهانی بالاتر است. درواقع آمارها نشان میدهد ایرانی ها، حدودا بین 54 دقیقه تا 3 ساعت از وقت خود در روز به طورمیانگین صرف اینستاگرام و دیدن محتواهای آن میکنند.
این محبوبیت و استقبال از این پلتفرم، یک پتانسیل تجاری بالا در ایران و جهان ایجاد کرده است، که موجب شده افراد زیادی به اینستاگرام به دید یک پلتفرم برای کسب درآمد نگاه کنند، و از این حجم بالای مخاطب بهره کافی را ببرند.
حال برگردیم به سوال بالا، واقعیت این است که حضور کسب و کار شما در فضایی مثل اینستاگرام با این حجم از کاربر، گاهی میتواند مخاطبی با تعداد چندین برابر بیشتر از یک مغازه حضوری، برای شما جذب کند.
چه مشاغلی میتوانند در اینستاگرام فعالیت کنند؟
یکی دیگر از جذابیت های این اینستاگرام این است که هر نوعی کسب و کاری با هرموضوعی، و با هر مقیاسی، چه بزرگ و کلان و چه کوچک، میتواند در این پلتفرم حضور یافته و فعالیت تجاری انجام دهد. هم کسب و کارهای قدیمی و با سابقه، و هم استارتآپها میتوانند با این پلتفرم رشد خوبی را برای خود رقم بزنند.
شاید شما هم جزو آن دسته از افراد باشید که معتقدند اینستاگرام فقط برای فروش محصول مناسب است و برای برندهای بدون محصول بصری، سخت به نظر میرسد، اما باید به شما اعلام کنیم که مشاغل و برندهای مبتنی بر خدمات و آموزش، در پلتفرم اینستاگرام نه تنها میتوانند فعالیت کنند و از آن بهره خوبی ببرند. بلکه گاهی حتی بازدهیهای باورنکردنی و شگفت انگیزی را بدست میآورند.
برای راه اندازی کسب و کار در اینستاگرام چقدر سرمایه نیاز است؟
معمولا لازمهی شروع هر کسب و کاری داشتن یک سرمایه اولیه قابل توجه است که به وسیله آن بتوان شرایط و وسائل لازم را مهیا کرد، اما یکی از مهمترین ویژگیها و جذابیتهای کسب و کارهای اینترنتی و در راس آنها یک کسب و کاراینستاگرامی، این است که برای راه اندازی آن نیاز به سرمایه اولیه ندارید. شما فقط با داشتن یک گوشی موبایل و مهارت تولید محتوا و فروش، میتوانید کسب و کار خود را در اینستاگرام شروع کنید. درواقع اگر سرمایه زیادی ندارید اما علاقه به فعالیت در این پلتفرم دارید و حاضرید برای فعالیت در آن وقت بگذارید و با صبر و حوصله و بدون خستگی و ناامیدی ادامه دهید، شما فرد مناسبی برای راه اندازی کسب و کار خود را در این فضا هستید.
بگذارید خیالتان را راحت کنیم، درآمدرایی از اینستاگرام برای هر کسی که بخواهد و اراده کند، امکان پذیر است. فقط شرط آن تداوم، استمرار و عملکرد اصولی مطابق با مواردی که در ادامه خدمت شما خواهیم گفت، است.
۶ گام تا راه اندازی یک کسب و کار در اینستاگرام
۱- تعیین هدف و برنامهریزی براساس آن
قطعا اگر درهرکاری بدون هدفِ مشخص و برنامه وارد شوید، درواقع یک ریسک بزرگی را مرتکب شدید و امکان شکست خیلی زیاد میشود. خصوصا اگر این کار در رابطه با شغل و مباحث درآمدزایی باشد. بنابراین شما در اولین مرحله و قبل از شروع کار باید یک هدف کلیِ معین و واضح برای خود مشخص کنید و سپس مسیر رسیدن به هدفتان را بنویسید و درنهایت براساس آن برنامهای بچینید، که هر روز بدانید در چه مسیری هستید و چه کارهایی باید انجام دهید. بهتر است در انجام این کار با افرادی که تجربه بیشتری دارند مشورت کنید.
۲- انتخاب زمینه مناسب، متناسب با نیاز جامعه و توانایی خود
برای ایجاد یک کسب و کار پر رونق و پربازده در اینستاگرام نیاز است که براساس تجربیات خود یا دیگران و اطلاعات موجود، تحقیق کنید که چه خدمات یا محصولاتی برای ارائه، تقاضای بیشتری در جامعه دارد. سپس بر اساس توانایی و استعدادهای خود، بودجه، و همچنین بازه زمانی مورد نظرتان، یک فیلد را انتخاب کرده و فعالیت خود را بر محور آن آغاز کنید.
یادتان باشد برای موفقیت بیشتر و رشد بهتر در این کسب و کار، شما باید اطلاعات خود در آن زمینه، هر روز بیشتر کرده و با مطالعه و آموزش دیدن هرچه بیشتر، بازوی محرک کسب و کارتان را قوی تر کنید.
۳- ساخت پیج کاری در اینستاگرام
مرحله انجام کار از این قسمت شروع میشود. شما نیاز است در اینستاگرام یک پیج ایجاد کرده و صفحه خود را با توجه به اسم و مشخصات کسب و کارتان شخصی سازی کنید. این موارد شامل انتخاب نام کاربری مناسب، عکس پروفایل مناسب، بایو مناسبی که گویای رسالت کار و برند شما باشد و… است.
درواقع پیج کاری با پیجهای معمولی، تفاوتهای زیادی دارد و باید با حساسیت و دقت بیشتری اطلاعاتتان خود را تکمیل کنید. جزئیات و آموزش ساخت یک پیج کاری اصولی را در مقالههای بعدی خواهیم گفت.
۴- تولید محتوای ارزشمند و مرتبط با کسب و کار
یکی از تفاوتهای اصلی و مهم یک کسب و کار حضوری با یک کسب و کار اینترنتی، این است که شما میتوانید در کنار معرفی محصول به مخاطب، یک سری محتوای ارزشمند و حتی گاهی سرگرم کننده به او ارائه دهید. این محتواها هم میتواند در جهت شناخت بیشتر محصولتان باشد، هم فکتها و مطالبی که مفید و ارزشمند است. این کار دلیلی مهمی است برای اینکه مخاطب فارغ از خرید محصول، شما را با علاقه و اعتماد بیشتر دنبال کند.
۵- ارائه محصول یا خدمت خود
بعد از انجام این مراحل، حالا که پیج و مخاطب شما آمادگی کافی را دارد، وقت آن رسیده که محصول یا خدمات قابل عرضه خود را ارائه کرده و اقدامات لازم جهت فروش آن را انجام دهید. از آنجا که اینستاگرام یک پلتفرم رسانه اجتماعی تصویری است، ارائه محصول در پیج خود را باید با انتشار عکسها و ویدئوهای خوب و با کیفیت از آن، درقالب پست و استوری انجام دهید. علاوه بر آن شما باید توضیحات کافی و لازم راجع به جزئیات محصولتان و ویژگیهای آن، به مخاطب بدهید، تا با ایجاد اطمینان در او، فرآیند خرید را برایش آسانتر کنید.
همچنین این مورد را هم بدانید که بطور کلی اینستاگرام یک پلتفرم تعاملی است. و بستری برای اینکه شما با مخاطبو مشتری خود تعامل و ارتباط لازم را برقرار کنید و همینطور برعکس. این تعامل دوطرفه عزم مخاطب را برای خرید جزم تر میکند. تعاملاتی مثل پاسخ گویی به سوالها و کامنتهای مخاطبین، کمک به آنها در انتخاب و خرید و… .
6- جذب دنبالکنندههای بیشتر در پیج
شما برای اینکه محصول یا خدماتتان را به افراد بیشتر ارائه کنید، نیاز دارید تا افراد بیشتری پیج شما را در اینستاگرام دنبال کنند و اصطلاحا فالوور شما بشوند. جذب فالوور در پیج اینستاگرام راههای متعدد و زیادی دارد و میتوان گفت یکی از کارهای نسبتا سخت و زمانبر است. این جذب به دوصورت ارگانیک و با تبلیغات اتفاق میافتد.
جذب ارگانیک به معنی است که براساس عملکرد اصولی و درست شما در اینستاگرام و همچنین تعامل مخاطبین با شما، به مرور افراد جدید از طرق مختلف با توجه به الگوریتمهای اینستاگرام به پیج شما هدایت میشوند و پس از مشاهده محتواهای شما، تصمیم به دنبال کردن شما میگیرند. تبلیغات اما به این معناست که شما در ازای پرداخت مبلغی، از پیجهایی که مخاطبین بالایی دارند بخواهید که کسب و کار و پیج شما را معرفی کنند. نوع دیگری از افزایش فالوور هم از طریق تبادل با پیجهای دیگر اتفاق میافتد که مورد مناسبی برای پیجهای تازه کار است، چون نیاز به پرداخت مبلغی ندارد. به این صورت که شما از صاحب پیجهایی که از لحاظ تعداد مخاطب در سطح شما هستند، درخواست میکنید تا تبلیغ پیج شما برای یک مدت مشخص انجام دهد و در ازای آن شما نیز تبلیغ پیج او را در صفحه خود انجام میدهید.
و سخن انتها
راه اندازی کسب و کار در اینستاگرام و کسب درآمد از این پلتفرم به عنوان یک رسانه اجتماعی تصویری پرمخاطب، جذابیتهای زیادی دارد. درواقع اینستاگرام این پتانسیل را دارد که موفقیت شما در کسب و کارتان بسیار زودتر از حالت عادی و معمولی رقم بزند، به این دلیل که یک کانال بازاریابی عالی برای تبلیغ برند شماست.
این مقاله در واقع یک کلیت جامع از مراحلی است که شما برای راه اندازی یک کسب و کار در اینستاگرام نیاز دارید. امیدوارم که از این مطالب نهایت استفاده را ببرید. برایتان آرزوی موفقیت دارم.